آیت‌الله سید علی مقدم قوچانی گفت: شهید محراب آیت‌الله مدنی در نجف هفته‌ای دو شب در مدرسه سید که به دستور سید محمد کاظم یزدی، «صاحب کتاب عروة‌الوثقی» ساخته شد که مشهورترین و بزرگترین مدرسه دینی در نجف است؛ درس اخلاق جداگانه‌ای برای طلاب و کسبه داشتند. حجت‌الاسلام والمسلمین مرحوم شیخ احمد کافی در هر دو کلاس اخلاق شرکت می‌کردند و در پایان کلاس با بیان گرمی که داشت ذکر مصیبت می‌خواند و حالی به مجلس می‌داد.


آیت‌الله سید علی مقدم قوچانی، استاد اخلاق حوزه علمیه، نویسنده و پژوهشگر حوزوی و امام جماعت مسجد علوی در گفتگو با پایگاه تحلیلی معارفنا؛ در پاسخ به این سؤال که سخنرانی مرحوم کافی چگونه بود که همه اقشار شرکت می‌کردند؟ گفت: مرحوم آقای کافی، بیان خوب و اخلاص داشت؛ خالصانه و برای رضای خدا صحبت می‌کرد، سیمش وصل بود  و ارتباطش با امام زمان خوب و جاذبه‌  قوی داشت  و همین امر سبب شد که همه اقشار در سخنرانی و ذکر مصیبت ایشان  شرکت می‌کردند.

آیت‌الله مقدم قوچانی با بیان اینکه مردم سی دی‌ها و نوارهای آقای کافی هنوز هم  گوش می‌دهند گفت: این به خاطر اخلاص، ساده و به  زبان مردم صحبت کردن ایشان بود.

وی ادامه داد: مرحوم کافی، بیانی صریح، صدای خوب و روضه‌های سوزناکی  داشت و مطالب مورد نیاز می‌گفت و خارج از نیاز جامعه حرف نمی‌زد.

نقش مرحوم کافی در  انقلاب

امام جماعت مسجد علوی گفت: مرحوم آقای کافی در انقلاب نقش بسزایی داشت و اواخر، قبل از شهادتشان حضرت امام خمینی عید نوروز را  اعلام عزا عمومی  کرده بود ظاهرا این عید با  میلاد امام زمان و اعیاد شعبانیه تداخل پیدا کرده بود و  آقای کافی هر سال جشن مفصلی برای امام زمان(عج) می‌گرفتند. آن موقع چون امام خمینی اعلام عزا عمومی کرده بودند جشن نگرفت.

نویسنده کتاب گوهرهدایت ادامه داد:  از ساواک می‌آیند به مرحوم کافی می‌گویند جشن بگیرید مرحوم کافی خطاب به مأمور ساواک می‌گوید: امام خمینی، رهبر ما است و اعلام عزای عمومی کرده است و جشن نگرفتند.

آیت‌الله مقدم قوچانی گفت: در  ماه رمضان و لیالی قدر جمعیتی زیادی در میدان گمرک پای سخنرانی مرحوم کافی می‌نشستند در حین سخنرانی مأمورین ساواک می‌آیند به مرحوم کافی می‌گویند امشب نباید منبر بروید و مرحوم کافی می‌گوید باشد مأمور ساواک خطاب به مرحوم کافی می‌گوید اعلام کنید مردم متفرق بشوند و آقای کافی خطاب به مأمور ساواک می‌گوید خودتان اعلام کنید.

امام جماعت مسجد علوی ادامه داد:  مأمور ساواک میکروفن را می‌گیرد و بلند فریاد می‌زند مردم حکومت نظامی اعلام کردیم، تیراندازی می‌شود و کشته می‌شوید، متفرق شوید هر چی مأمور ساواک فریاد زد مردم تکان نخوردند. مرحوم کافی  خطاب به مأمور ساواک می‌گوید قدرت شما همین قدر بود دیدید  هیچ کسی تکان نخورد؛ مرحوم کافی میکروفن را دستش می‌گیرد و می‌گوید ایها الناس، من کافی هستم امشب منبر نمی‌روم. همه مردم بلند می‌شوند و می‌روند.

آیت‌الله مقدم قوچانی ادامه داد: مرحوم کافی مجدد خطاب به مأمور ساواک می‌گوید این قدرت روحانیت است  نه قدرت پوشالی شما همه اینها سبب شد که آقای کافی را به شهادت رساندند.

آیت‌الله سید علی مقدم قوچانی در پایان در بیان خاطره‌ای گفت:  وقتی نجف بودیم؛ شهید محراب آیت‌الله مدنی هفته‌ای دو شب در مدرسه سید که به دستور سید محمد کاظم یزدی، «صاحب کتاب عروة‌الوثقی» ساخته شد  که مشهورترین و بزرگترین مدرسه دینی در نجف است.  شهید محراب آیت‌الله مدنی   یک شب برای طلاب، یک شب برای کسبه  درس اخلاق داشتند و شبی که برای طلاب کلاس داشت کاسب‌ها را اجازه نمی‌داد بیایند  و شبی که برای کسبه کلاس بود طلاب را اجازه نمی‌داد بیایند.

امام جماعت مسجد علوی ادامه داد: مرحوم کافی در هر دو کلاس شهید محراب آیت‌الله مدنی که هم برای طلاب بود هم برای کسبه شرکت می‌کردند و در پایان هردو کلاس با بیان گرمی که داشت ذکر مصیبت می‌خواند و حالی به مجلس می‌داد.

گفتگو از علیرضا برومند