اخبار علما و مراجع تقلید؛ اخبار قرآنی و معارفی رسانه ها

۴ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۹ ثبت شده است

به کوشش مرتضی خواجوند سریوی و از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی انجام شد؛انتشار کتاب «پاسداشت خدمت و دیانت؛ خاطرات حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری یزدی»

به گزارش پایگاه تحلیلی معارفنا؛ موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کتاب «پاسداشت خدمت و دیانت؛ خاطرات حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری یزدی»، امام جماعت سابق مسجد خداداد را به کوشش مرتضی خواجوند سریوی، نویسنده و پژوهشگر حوزه فرهنگ، دانش و روان شناسی، چاپ و روانه بازار نشر کرد.

حجت ‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری یزدی، از شخصیت های مبارز و انقلابی، در سال 1360 به عنوان امام جماعت مسجد خداداد (واقع در تهران، خیابان شهید مخبر شمالی) منصوب شد که سابقه علمی و مبارزاتی ای که داشت و همچنین دعوت جمعی از اهالی مردم جنوب تهران، مهم ترین عوامل حضور وی در این مسجد بودند.

 

مجموعه خدمات این روحانی سبب شد تا مرکز اسناد انقلاب اسلامی کار تدوین کتاب زندگی مطهری یزدی را انجام دهد تا اینکه چند روز پیش، موسسه فرهنگی هنری این مرکز، کتاب «پاسداشت خدمت و دیانت؛ خاطرات حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری یزدی»، امام جماعت سابق مسجد خداداد را به کوشش مرتضی خواجوند سریوی، نویسنده و پژوهشگر حوزه فرهنگ، دانش و روانشاسی، چاپ و روانه بازار نشر کرد.

 

بنا بر این گزارش، این کتاب، حاصل ۴۰۰ ساعت مصاحبه خواجوند سریوی با حجت‌الاسلام والمسلمین مطهری یزدی و برخی از استادان دانشگاه ها و حوزه های علمیه  و برخی از شخصیت های فرهنگی و علمی کشور درباره شخصیت علمی، اخلاقی و اجتماعی این روحانی، شش ماه کار پژوهشی از سوی خواجوند سریوی درباره اسناد، مدارک و  اطلاعات موجود در مجموعه فرهنگی، علمی، خدماتی و ورزشی مسجد خداداد، و همچنین چند ماه ویراستاری و تنظیم مطالب از سوی فتاحی اردکانی و کارشناسان مرکز اسناد انقلاب اسلامی است.

 

کتاب «پاسداشت خدمت و دیانت؛ خاطرات حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری یزدی» در هفت فصل تنظیم شده است که شامل مطالبی درباره نحوه تاسیس و توسعه مسجد خداداد، تاسیس واحدهای حوزوی، فرهنگی، کتابخانه و ورزشی به این مسجد، خاطرات برخی از اعضای هیئت امنا و نمازگزاران مسجد خداداد، خاطرات مطهری یزدی از دوران تحصیل در حوزه علمیه نجف اشرف و قم، مبارزه با نظام محمدرضا پهلوی، سفرهای تبلیغی و مبارزاتی به کشورهایی همچون هند و لبنان و دیدگاه برخی از شخصیت های فرهنگی و علمی کشور درباره شخصیت علمی، اخلاقی و اجتماعی مطهری یزدی است.

 

این گزارش می افزاید: مرکز رسیدگی به امور مساجد در پی گسترش بیماری حجت الاسلام مطهری یزدی و بنا بر درخواست وی، حجت الاسلام حسین نکوئی را در مردادماه 1396 به عنوان امام جماعت این خانه خدا منصوب کرد.

 

بنا بر این گزارش، مرکز رسیدگی به امور مساجد، همچنین آیین تودیع و بزرگداشت حجت‌الاسلام والمسلمین مطهری یزدی را با هدف پاسداشت نزدیک به چهار دهه خدمت و مجاهدت این عالم دینی، نهم مردادماه همان سال در مسجد خداداد برگزار کرد.

 

یادآور می شود، حجت الاسلام مطهری یزدی پس از استعفا از امامت جماعت مسجد خداداد و به تبع آن، تولیت حوزه علمیه باقرالعلوم (ع) تهران، اکنون به دلیل عود کسالت، در منزل بستری است و تحت مراقبت های ویژه درمانی قرار دارد.

 

 

 

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
پایگاه تحلیلی معارفنا

استاد حوزه علمیه در گفت و گو با قدس آنلاین: امام حسن (ع) تبلور عینی مواسات و همراهی با محرومان است

استاد خطیب اصفهانی گفت: امام حسن(ع) از نظر اخلاق کریم بود از نظر بخشش مال و ثروت کریم بودند به گونه‌ای که تمام اموال خود را سه نوبت بین خود و خدا تقسیم کردند و سفره احسان امام(ع) همیشه گسترده بود و نیازمندان از خوان کرم حضرت بهره‌مند می‌شدند.

چرا به امام حسن(ع) کریم اهل‌بیت می‌گویند؟

 

استاد حوزه علمیه گفت: امام حسن(ع) کریم هستند زیرا همه هستی خود را در راه خدا وخلق خدا و نیاز نیازمندان فدا کردند.

به مناسبت ولادت با سعادت کریم اهل‌بیت امام حسن مجتبی(ع) با حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اسماعیل‌پور، استاد حوزه علمیه و معروف به استاد خطیب اصفهانی گفتگویی انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید.

استاد خطیب اصفهانی،ضمن عرض تبریک و شادباش به مناسبت فرارسیدن خجسته میلاد نخستین شکوفه خوش بوی شکفته برشاخسار شجره طیبه خاندان پیامبر اکرم(ص)، کریم آل طاها امام حسن مجتبی(ع) به همه انسانهای کرامت گستر و مسلمانان روزه دار سخن خود را با رباعی بسیار زیبا آغاز کرد:

تو آمدی، رمضان سفره ضیافت شد

شب تولد تو تازه ماه رؤیت شد

همین که در دو جهان کار تو کرامت شد

خیال من دگر از روز حشر راحت شد

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اسماعیل‌پور در پاسخ به این پرسش که چرا از امام حسن به عنوان کریم اهل بیت یاد می‌شود؟ تشریح کرد: از ویژگی‌های شخصیت متعالی امام مجتبی(ع) خصلت کرامت است که  فرایند آن به اندازه‌ای وسیع است که خداوند متعال، فرشتگان الهی، پیامبران و کتابهای آسمانی صفت کرامت را به همراه دارند؛ درباره کریم از امام علی(ع) روایت است که می‌فرمایند: «الکریم اذا وعد وفا واذا اوعد عفا» کریم اگر وعده‌ای دهد به وعده خود پایبند است واگر وعده‌ای  در انجام کار بدهد می‌بخشد؛ وعد در کار خیر است و وعید در کار ناشایست بکار می‌رود.

این استاد حوزه علمیه ادامه داد: از دیگر ویژگی‌های کریمان، ارتباط سریع با آنها است

تو مگو ما را بدان شه بار نیست / با کریمان کارها دشوار نیست

ارتباط باخدای کریم خیلی آسان است و انسان کریم هم اینگونه است.

سه کرامتی که خداوند به بندگان خود مرحمت کرد

استاد خطیب اصفهانی افزود: امام حسن مجتبی(ع) در راه با یک  مرد شامی برخورد نمودند  آن مرد هرچه توانست به حضرت اهانت کرد ولی حضرت چنان به او محبت کردند که خودش پشیمان شد و از پیروان حضرت گشت و ماه مبارک رمضان، قرآن کریم و امام کریمان سه کرامتی هستند که خدای کریم  به بندگان خود مرحمت نموده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اسماعیل‌پور با اشاره به مفهوم کرامت که بخشش و سخاوت بیکران بدون هیچ چشم داشتی است اظهار کرد: سفره کرامت در این ماه خدایی گسترده شده و هدایای این ماه بی نهایت است؛ از جمله هدایای الهی نزول قرآن کریم و ولادت امام حسن مجتبی(ع) است که هر دو نماد منبع کرامت لایزال الهی هستند و خدای مهربان کریم؛ خدایی که بندگانش او را معصیت می‌کنند ولی او از گناه آنان شرمسار است

کرم بین و لطف خداوندگار/ گنه بنده کرده است و او شرمسار

این مفسر قرآن کریم  با اشاره به آیه 185 سوره بقره « شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدًی لِلنَّاسِ وَبَیِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَیٰ وَالْفُرْقَانِ گفت: در ماه رمضان قرآن نازل شده است و هدایت‌گر همه مردم است و قرآن، کریم است زیرا همه را در چتر پوشش هدایتی خود قرار می‌دهد.

امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل(ع) ستارخان در پاسخ به این پرسش که امام حسن(ع) چند بار اموال و زندگی خود را به فقرا بخشیدند؟ تشریح کرد: امام حسن(ع) کریم هستند زیرا همه هستی خود را در راه خدا و خلق خدا  و نیاز نیازمندان فدا کردند و در این ماه پیشوایی قدم به عرصه هستی نهاد که سراسر وجودش کرامت، عزت و انسانیت است.

این استاد حوزه علمیه ادامه داد: امام حسن(ع) از نظر اخلاق کریم بود از نظر بخشش مال و ثروت کریم بودند به گونه‌ای که تمام اموال خود را  سه نوبت بین خود و خدا تقسیم کردند و سفره احسان امام(ع) همیشه گسترده بود و نیازمندان از خوان کرم حضرت بهره‌مند می‌شدند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اسماعیل‌پور در پاسخ به این سؤال که مساجد چگونه می توانند رهرو موفقی از این الگو کرامت و انسانیت  و کمک به مستمندان و نیارمندان باشند؟ بیان کرد: یکی از پایگاه‌‎هایی که می‌تواند نماد کرامت باشد واخلاق کریمانه امام حسن(ع) را گسترش دهد مساجد است که با برنامه‌ریزی امام جماعت، هیئت امناء، شورای فرهنگی و مردم  صورت می گیرد و با تشکیل یک بنیاد مردم نهاد توجه نیازمندان را به خود جلب کنند و با هدایای مردمی بطور مستمر و همچنین با دادن وام قرض الحسنه، نیازمندان را در پوشش حمایت خود قراردهند.

استاد خطیب اصفهانی در پاسخ به این سؤال که زن و شوهر و نسل جوان  چه درسی می‌توانند از امام حسن مجتبی(ع) بگیرند؟ تشریح کرد: بهترین درسی که همه مردم به ویژه جوانان از امام کریمان می‌آموزند؛ صبر و شکیبایی در برابر سختی‌ها و ناهنجاری‌ها و عزتمندی در عین تنهایی است.

وی ادامه داد: در تاریخ زندگی امام حسن(ع) می‌خوانیم؛ امام را مجبور به آتش بس با معاویه نمودند ولی بعد از آن گفتند شما مسلمانان را ذلیل نمودید اما حضرت با حلم و بردباری مشکلات را تحمل می‌کردند.

این استاد حوزه علمیه در پاسخ به این پرسش که چگونه شیعه حقیقی امام حسن(ع) باشیم و توسل به حضرت چگونه کنیم؟ تشریح کرد: پیروان مکتب تشیع  خودرا وامدار پیشوایانی می دانند که هرکدام آیینه تمام نمای آموزه ها وگزاره های حیاتبخش قرآن کریم هستند ازجمله ی این هدایتگران نور وآگاهی امام مجتبی ع هستند که ازراه معرفت ، انسانیت وکرامت توانستند بشریت را درراستای رشد وپویایی قرار دهند وشیعیان باید قدم در راهی بگذارند که پیشوایان معصوم نهادند و از سیره فکری عقیدتی وعملی آنها درس بگیرند. از بهترین راه‌های توسل به امام کرامت یکی آشنایی با  سیره معرفتی، ایمانی، عبادی و اخلاقی است و توجه به نیازمندان واطعام به مؤمنان است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اسماعیل‌پور در پایان با اشاره به روایتی از امام حسن(ع) که می‌فرمایند: « من اکثر مجالسه العلماء اطلق عقال لسانه وفتق مراتق ذهنه وسرَّ ماوجد من الزیاده...» گفت: هر کس با دانشوران و فرهیختگان نشست و برخاست داشته باشد: زبانش برای بیان معارف باز می شود، بستگی‌های ذهنش گشوده می‌گردد و از افزایش آگاهی‌های خود شادمان می‌شود، برآگاهی‌های خود تسلط می‌یابد و می‌تواند آگاهی‌های خود را جهت‌ دار نماید و از آگاهی‌ها و معلوماتش بهره‌مند می‌گردد.

منبع: قدس آنلاین

انتهای پیام/

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
پایگاه تحلیلی معارفنا

آیت‌الله میردامادی: آیت‌الله کاشانی گفت: بعد از آیت‌الله بروجردی،«بروید سراغ حاج‌آقا روح‌الله.»

هدایت پرس: نماینده تام‌الأختیار آیت‌الله نوری همدانی گفت: آیت‌الله کاشانی پس از رحلت آیت‌الله بروجردی، خطاب به گروهی که درباره‌ی مرجع بعد از آیت‌الله بروجردی از وی سؤال کرده بودند، چنین پاسخ داده بود: «بروید سراغ حاج‌آقا روح‌الله.»


به گزارش پایگاه تحلیلی هدایت پرس؛ برگ‌های تقویم را که ورق می‌زنیم به ایستگاه ۳۰ تیر که روز بزرگداشت مرحوم آیت‌الله سید ابوالقاسم کاشانی(ره) نامیده شده است می‌رسیم؛ در سحرگاهی مبارک از سال ۱۲۶۴ شمسی در تهران، سپیده‎ای نمایان گشت که او را «ابوالقاسم» نامیدند. پدرش، آیت‌الله حاج سید مصطفی کاشانی، از علما و مراجع بزرگ شیعه در عصر خویش بود که در سال ۱۲۸۰ شمسی از ایران به نجف اشرف هجرت کرد و به تحقیق و تدریس پرداخت.

سید ابوالقاسم که در این هنگام، جوانی شانزده ساله بود ـ همراه پدر عازم نجف اشرف گردید و در آن جا علاوه بر استفاده از حلقه درس پدر و دیگر اساتید، دوره سطح را به پایان برد و سپس در درس آیت‌الله میرزا محمدتقی شیرازی و آیت‌الله آخوند خراسانی شرکت جست.او از همان آغاز جوانی به نکته سنجی و دقت نظر مشهور شده و در دانش سرآمد بود؛ به طوری که در ۲۵ سالگی به درجه اجتهاد دست یافت و بزرگانی مانند آیت‌الله شیخ الشریعه اصفهانی، آیت الله آقا ضیاءالدین عراقی و آیت الله صدر در نوشته‎های خود، مقام علمی‎اش را با القابی نظیر «شکافنده دریای علم»، «کلید در گنج‌های دقیق» و… ستودند و آیت‌الله میرزا محمدتقی شیرازی، تقلید از وی را تأیید می‎نمود. به همین مناسبت و به منظور بررسی بیشتر شخصیت این عالم بزرگوار و مجاهد، با آیت‌الله سید باقر آیت میردامادی، محقق و نویسنده حوزوی گفتگویی انجام دادیم که در ادامه از نظر می‌گذرد.

از زمان آشناییتان با آیت‌الله کاشانی بفرمایید؟

بنده در زمان آیت‌الله سید ابوالقاسم کاشانی نوجوان بودم و حدود ۱۵ سال بیشتر نداشتم و برای درس طلبگی به مدرسه جده بزرگ اصفهان رفتم و در اصفهان که مشغول درس و بحث بودم و اسم آقای کاشانی را در اصفهان شنیدم و سخنرانی‌ها و برنامه‌های ایشان را در روزنامه‌ها و رادیو، تلویزیون دنبال می‌کردم.

 ایشان با حکومت وقت که محمدرضا شاه پهلوی بود مبارزه کرد و مسئله ملی شدن صنعت نفت را مطرح کرد در این موقع نفت در اختیار خارجی‌ها( آمریکا و انگلیس) بود و شاه هم نوکر آمریکا و انگلیس بود. پس از ترور رزم‌آرا هیچ کس جرأت مقاومت در برابر طرح ملی شدن صنعت نفت را نداشت. از این رو با تلاش تعداد کمی از نمایندگان مجلس، در ۲۴ اسفند ۱۳۳۹، طرح ملی شدن صنعت نفت در مجلس شورای ملی به تصویب رسید و در ۲۹ اسفند همان سال از تصویب مجلس سنا نیز گذشت و به این ترتیب در اثر تلاش و فداکاری مردم به رهبری آیت‌الله کاشانی یکی از آرزوهای ملت ستمدیده ایران، به ثمر نشست.

حسین علاء که پس از رزم آرا به نخست وزیری رسیده بود، بیش از دو ماه دوام نیاورد. بعد از استعفای علاء، دکتر مصدق در هفتم اردیبهشت ۱۳۳۰ به نخست وزیری رسید و آیت الله کاشانی در حمایت از او اعلام داشت که دست وی را در انتخاب وزیران باز خواهد گذاشت و هیچ گونه دخالتی در این باره نخواهد کرد. او برای پشتیبانی از دولت دکتر مصدق در برابر کارشکنی‎ها و تهدیدهای انگلستان، مردم را به اجتماع در میدان بهارستان فراخواند و طی پیامی که برای اجتماع کنندگان فرستاد، آنان را نسبت به کارشکنی‎های انگلیس در همدستی آمریکا با وی، آگاه کرد.

منزوی کردن آیت‌الله کاشانی

 در این هنگام استعمار انگلیس برای ضربه‌زدن به جبهه انقلابیون، نقشه ترور شخصیت آیت‌الله کاشانی را اجرا کرد و از رو تبلیغات وسیعی علیه او به راه انداخت و دشمنان آگاه و دوستان نادان دست به دست هم داده تا به آرزوی نامیمونِ استعمار جامه عمل بپوشانند و ضمن ایجاد شکاف بین مصدق، خانه آیت الله کاشانی را با مواد آتش زا، چوب و سنگ مورد حمله قرار دادند. با این حال، وقتی این روحانی دلسوز نسبت به دولت مصدق احساس خطر کرد در روز ۲۷ مرداد ۱۳۳۲ نامه‎ای به مصدق نوشت و او را از وقوع یک کودتا به دست زاهدی آگاه کرد. ولی با تأسف در اثر بی‎توجهی، سهل انگاری و همکاری مصدق با عوامل کودتا، در روز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ سرلشکر زاهدی به کمک آمریکا کودتا کرد و مصدق بدون هیچ گونه مقاومت شایسته‎ای کشور را به دشمن سپرد و نتایج سال‌ها تلاش و فداکاری ملت بر باد رفت.

انقلاب ۱۹۲۰ عراق

او در این انقلاب نقشی یگانه داشت، آیت الله کاشانی به منظور آماده کردن مردم و سران عشایر برای مبارزه با سلطه استعمار، از نجف به کاظمین رفت و آن جا را برای شروع یک حرکت انقلاب برگزید. با آغاز فعالیت‎های ضداستعماریش، علمای بزرگی چون آیت‌الله میرزا محمدتقی شیرازی و شیخ الشریعه اصفهانی با نوشتن نامه‎هایی به یاری وی برخاستند و به دنبال آن، عمده‎ای از سران عشایر نیز به تأیید حرکت او پرداختند.

پس از آن که راههای مسالمت آمیز برای استقلال عراق به نتیجه نرسید، آیت الله کاشانی عده‎ای از علمای حوزه، بزرگان عشایر و سران عرب را در پانزدهم شعبان ۱۳۳۸ ق. به منزل خود در کربلا فراخواند. و مسأله قیام مسلحانه بر ضداستعمار انگلیس را به بحث گذاشت. در آن جلسه مخفیانه تصمیم بر آن شد که پنج نفر از شرکت کنندگان، مسأله را با آیت الله شیرازی در میان بگذارند و آنان نیز پس از صحبت با آن مرجع بزرگ، از او اجازه قیام مسلحانه گرفتند.

با شروع نبرد بین انقلابیون و نیروهای انگلیسی، آقای کاشانی از آیت الله شیرازی فتوای جهاد گرفت و به این ترتیب قیام در سرتاسر مناطق اشغالی فراگیر شد و بعضی از شهرها و مناطق بدست مسلمانان آزاد گردید.

پس از شکست انقلاب عراق، او به تقاضای عده‎ای از مردم عراق و سران عشایر برای در امان ماندن از کینه استعمار انگلیس، عازم ایران گردید و بعد از چند روز توقف در شهر قم، در سی‎ام بهمن ۱۲۹۹ وارد تهران شد.

آیت‌الله میردامادی در پاسخ به این سؤال که چه ویژگی‌هایی آیت‌الله کاشانی را در تاریخ ایران ماندگار کرد؟ گفت: او از جوانی دارای افکار آزادی‌خواهانه و ستم ستیز بود و از این رو در منطقه‎ای به وسعت جهان اسلام با استعمار و استبداد وارد مبارزه شد. آیت‌الله کاشانی در نهضت مشروطه، مشاور شخصیتی چون آیت‌الله آخوند خراسانی (از رهبران اصلی نهضت) بود و او را در تصمیم‌گیری و تنظیم اعلامیه‎ها یاری می‎داد.

در جنگ جهانی اول که نیروهای انگلیسی بعضی از شهرهای عراق از جمله «فاو» و «بصره» را اشغال کرده بودند، آیت الله کاشانی به دلیل جوان بودن و پرشورتربودن، در صف اول نبرد علمای شیعه با متجاوزین قرار داشت، آنان با جنگ‌های چریکی و پی در پی، نیروهای دشمن را در منطقه «کوت العماره» زمین‌گیر کردند و سرانجام پس از هیجده ماه جنگ و مقاومت، به کمک دولت عثمانی، نیروهای انگلیسی را وادار به تسلیم نمودند.

انتقام جوئی استعمار

با شروع جنگ جهانی دوم و اشغال ایران توسط نیروهای متفقین، استعمار انگلیس که از مبارزات آیت الله کاشانی در عراق ضربات سختی خورده بود با شایع کردن همکاری او با آلمانی‌ها، تصمیم به دستگیری‎اش گرفت تا بدون مزاحمت وی بتواند در انتخابات دوره چهارم دهم مجلس دخالت کند. به همین منظور در خرداد ۱۳۲۲ چند افسر انگلیسی برای دستگیری آن روحانی مجاهد به منزلش هجوم بردند. اما بر اثر هوشیاری و فداکاری یارانش ناکام ماندند. آیت‌الله کاشانی به ناچار مخفی گردد.

کاشانی مدت یک سال، مخفیانه به مبارزه‎اش ادامه داد تا این که انگلیسی‌ها در هنگام انتخابات مجلس از محل اقامتش در تهران (امامزاده قاسم شمیران) باخبر شده و او را دستگیر کردند. با وجود این که وی از سوی مردم تهران به عنوان نماینده انتخاب گردیده بود، به دستور فرستاد ارتش متفقین، از لیست اسامی نمایندگان حذف شده و به زندان روس‌ها در رشت فرستاده شد. او پس از چندی به زندان انگلیسی‌ها در اراک و سپس به زندانی در کرمانشاه منتقل گردید. سرانجام پس از تحمل یک سال و چهار ماه زندان در سخت‎ترین شرایط، در ۲۴ مرداد ۱۳۲۴ آزاد گشت و روز جمعه، سی و یکم شهریور، میان انبوه استقبال کنندگان وارد تهران شد.

ارتباط آیت‌الله کاشانی با امام خمینی

اختلافی که بین دکتر مصدق و آیت‌الله کاشانی افتاد اینقدر رسانه‌ها، تلویزیون، مطبوعات بر علیه آیت‌الله کاشانی صحبت می‌کردند این مرد خانه نشین شد به قدری ایشان ناراحت بود که مرحوم امام خمینی(ره) که این موقع نوجوان و حدود ۱۵ سال داشت در این دوران نوجوانی مرید آیت‌الله کاشانی بود و در تاریخ می‌نویسند که مرحوم امام خمینی که در قم جز مدرسین بود هر چند وقت یکبار به تهران می‌آمد و به منزل آیت‌الله کاشانی می‌رفت و با ایشان تبادل نظر می‌کرد.

از امام خمینی(ره) نقل است که فرموده بودند به قدری بر علیه آیت‌الله کاشانی سخنرانی شده بود و روزنامه‌‌ها، رسانه‌ها و تلویزیون صحبت کردند تمام مردم از آیت‌الله کاشانی فاصله گرفته بودند ودیگر مرحوم کاشانی منبر و مسجد نمی‌رفتند.

و از امام خمینی(ره) نقل است که در مجلس ختمی که  برای یکی از روحانیون تهران شرکت کرده بودم و عده‌ای زیادی از روحانیون و عموم مردم در این مجلس ختم بودند دیدم آیت‌الله کاشانی هم در این مجلس ختم وارد شدند یک نفر جلو ایشان بلند نشد که به آیت‌الله جایی برای نشستن بدهند و حتی بعضی از  روحانیون هم نسبت به ایشان بدبین شده بودند و امام خمینی گفت من جایی برای ایشان معین کردم و ایشان کنار من نشستند.

بعد از رحلت آیت‌الله العظمی بروجردی

نماینده تام‌الأختیار آیت‌الله نوری همدانی گفت: آیت‌الله کاشانی پس از رحلت آیت‌الله العظمی بروجردی، خطاب به گروهی که درباره‌ی مرجع بعد از آیت‌الله العظمی بروجردی از وی سؤال کرده بودند، چنین پاسخ داده بود: «بروید سراغ حاج‌آقا روح‌الله.»

رحلت آیت‌الله کاشانی

سرانجام روحانی مجاهد با دلی پرخون از شکست نهضت و برقراری دوباره حکومت فساد، در ۲۳ اسفند ۱۳۴۰ چشم از جهان فروبست و پیکرش در میان انبوه مشتاقان تا حرم حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام تشییع گردید و بین مزار آن حضرت و امامزاده حمزه به خاک سپرده شد.

آیت‌الله کاشانی در یک جمله

آیت‌الله سید باقر آیت میردامادی در پایان در یک جمله آیت‌الله کاشانی را معرفی کردند و افزودند: نابغه کشور، بی‌نظیر در دوران خودش و عالم به تمام معنا  بود و نابغه به کسی می‌گویند که کاری می‌کند که افراد دیگر این کار را نمی‌توانند انجام دهند منحصر به این یک نفر است مثل یک بچه پنج ساله که قرآن را حفظ کند و آیت‌الله کاشانی  کسی بود که در سن ۲۵ سالگی به اجتهاد رسید و در دوران جوانی با پهلوی، آمریکا و انگلیس مبارزه کرد.

گفتگو از علیرضا برومند

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
پایگاه تحلیلی معارفنا

پاسخ شهید مدرس به رضاخان؛ می‌خواهم که تو نباشی/ مسئولین زندگی شهید مدرس را سرلوحه کارشان قرار دهند

هدایت پرس: آیت‌لله کمالی گفت: شهید مدرس را می‌توانیم به عنوان الگویی کامل برای سیاستمداران، زمامداران و برای رئیس جمهوری دانست؛ ایشان به عنوان یک فعال سیاسی بود و به عنوان فردی که وارستگی بالایی داشت و در برابر استبداد رضاخانی ایستاد.


به گزارش پایگاه تحلیلی هدایت پرس؛ به مناسبت  سالروز شهادت عالم آزاده، فقیه ساده‌زیست، سیاستمدار مستقل و آگاه و مجتهد شجاع، با صلابت، تیزهوش و به تعبیر امام خمینی «عالم وارسته» آیت‌الله سیدحسن مدرس نماینده مردم تهران در مجلس شورای ملی در دوران استبداد است  و این روز را در تقویم رسمی کشور «روز مجلس» نامیده‌اند؛ به همین سبب با آیت‌الله دکتر حسن کمالی، استاد حوزه و دانشگاه، نماینده مراجع معظم تقلید و نویسنده و پژوهشگر حوزوی به گفتگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

این دانشمند و مبلغ حوزوی در  تشریح ابعاد اخلاقی، علمی، مبارزاتی شهید مدرس در گفتگو با  خبرنگار پایگاه تحلیلی هدایت پرس گفت: یکی از مهم‌ترین فضیلت علما و مراجع این است که «العلماء حصون الرعیة و حصون الدین؛علما، حصاری برای رعیت و برای مردم هستند » القاب برای شهید بزرگ ما مرحوم مدرس، کوتاه و کوچک است؛ ملت ما مرهون خدمات و فداکاری‌های شهید مدرس است این عالم ضعیف الجثه، با جسمی نحیف و روحی بزرگ و شاداب از ایمان و صفا و حقیقت و زبانی چون شمشیر حیدرکرار، روبروی دشمن ایستاد و فریاد کشید و حق را گفت و جنایات را آشکار کرد و مجال را بر رضاخان تنگ و روزگارشان را سیاه کرد و عاقبت جان طاهر خود را در راه اسلام عزیز و ملت شریف نثار کرد.

این نویسنده و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: شهید مدرس، زندگی بسیار ساده و ارزشی داشتند و ارزشمند بودند  و ساده زیستی شهید مدرس هیمنه‌ای در ایشان ایجاده کرد نقل است که می‌گویند رضاخان  از پله‌های دادگستری یا مجلس پایین می‌آمد و به آقای مدرس رسید و با خشم ایشان را به  کنج دیوار کشید و فریاد زد: «سید! آخر تو از جان من چه می‌خواهی؟» شهید مدرس بی‌آنکه ذره‌ای ترس به دل راه بدهد، جواب داد: « می‌خواهم که تو نباشی!» شهید مدرس مردی بسیار سختکوش و پیگیر بود. مأیوس نمی‌شد و دست از مقاومت نمی‌کشید. حتی پیروزی رضا شاه هم  او را مرعوب نکرد و پیوسته به شکل علنی اعلام می‌کرد که با حکومت او از اساس مخالف است.

آیت‌الله کمالی در پاسخ به این سؤال که «امام خمینی می‌فرمایند مجلس در رأس همه امور است چرا بعضی وقت‌ها این انگاره شکل می‌گیرد که مجلس در رأس امور نیست؟» اظهار کرد: شهید مدرس، عالمی بود که با این اخلاق و خصوصیاتی که داشت و  با این خوش‌رویی، بذل‌گویی وساده‌زیستی که داشت و  با همان لباس ساده توانسته که مجلس را قبضه کند و آنقدر به مجلس آبرو و ارزش بدهد و در بسیاری از جاها با هوشیاری و زیرکی عجیبی که ایشان داشت نقل است که می‌خواستند رأی‌گیری کنند که شهید مدرس رئیس مجلس شود گفتند اصلا ایشان رأی نیاورده است شهید مدرس در پاسخ گفت: این مجلس قلابی است من خودم به خودم رأی دادم چرا رأی من را نخواندید یک رأی هم باشد باید در مجلس خوانده شود؛ ایشان یک انسان استدلالی و منطقی و با ایمان بوده و متأسفانه زندگی‌نامه شهید مدرس به نظر بنده مغفول مانده یعنی کسی روی زندگی‌نامه شهید مدرس کار نکرد و  کمتر به  شخصیت شهید مدرس پرداخته شده است.

این استاد سطوح عالی حوزه علمیه در بیان ویژگی‌هایی که  شهید مدرس را در تاریخ ایران ماندگار کرد تشریح کرد: ساده‌زیستی و دنیاطلبی نداشتن شهید مدرس موجب شده بود که ایشان به عنوان یک  عالم وارسته‌ای شناخته شوند.

آیت‌الله کمالی ادامه داد: آیت‌الله مدرس، قدرت فوق‌العاده‌ای داشت و زد و بند با کسی نمی‌کرد و امروز متأسفانه برخی از نمایندگان دنبال زد و بند هستند یعنی سیاسی‌کاری، ریاکاری، واسطه‌گری، لابی رفتن‌ها باعث شده که هیمنه مجلس شکسته شود. اما نمایندگانی هم داریم که متدین، فاضل و مردمی باشند و بتوانیم بگوییم که لیاقت شهید مدرس را واقعا دارند.

این استاد حوزه ودانشگاه با تأکید بر اینکه  هیمنه شهید مدرس این بود که لابی‌گری نمی‌کرد و جلوی فحشاء و فساد را می‌گرفت و  جلوی فحشاء و فساد می‌ایستاد گفت: در حقیقت شهید مدرس یک روحیه بسیجی داشت این روحیه بسیجی شهید مدرس باعث شده است که مدرس به عنوان یک فرد شاخص، یک فرد اصل نه ملی‌گرای ظاهری شناخته شود اما خیلی‌ها ادعای ملی‌گرایی کردند اما در ظاهر بودند؛ شهید مدرس ملی‌گرای باطنی  ومجلس‌گرای باطنی بوده است فردی بود که حرفش با عملش یکی بود و هم از نظر علمی جناب مدرس خیلی مستدل بود و تدریس می‌کرد و مدرسه سپهسالار وقتی برای تدریس می‌آمد کأنه یک مجتهد و یک مدرس بزرگ و صلابت بود وقتی مجلس می‌رفت به عنوان یک  مرد سیاستمدار اول بود و شخصیت اول مجلس بود و چنین روحانی با این عظمت به خاطر این بوده است که شهید مدرس در اندیشه و افکار تمام دانشمندان و تمام تاریخ به عنوان قهرمان ملی و قهرمان مجلس شناخته شده است و به تکلیف شرعی، انسانی و اسلامی خودش عمل کرده است.

آیت‌الله مدرس الگویی کامل برای سیاستمداران

آیت‌الله دکتر کمالی ادامه داد: شهید مدرس را می‌توانیم به عنوان الگویی کامل برای سیاستمداران، زمامداران و برای رئیس جمهوری دانست؛ ایشان به عنوان یک فعال سیاسی بود و به عنوان فردی که وارستگی بالایی داشت و در برابر استبداد رضاخانی این مرد ایستاد و آنچه ما درباره‌ی آیت‌الله مدرس می‌گوییم کمتر از آن است که ما بتوانیم حق مطلب را ادا کنیم؛ مدرس یک ملای دیندار بود، چندین دوره زمامداری مجلس را به عهده داشت و چند بُعدی زندگی کرد هم ساده‌زیستی هم از جایگاه علمی هم از جایگاه تربیتی و اخلاقی در  سطح بالایی بود برخوردش با مردم بسیار ساده بود مردم به منزل شهید مدرس که می‌آمدند پشتی و زیلویی ساده مشاهده می‌کردند؛ بساط مبل و صندلی و میز نبود و این تشریفات نبوده است آن ساده زیستی شهید مدرس باعث شده است که به عنوان یک عالم وارسته شناخته شود و ایشان را در تاریخ ماندگار کرد.

این دانشمند و مبلغ حوزه ودانشگاه می‌گوید: در احوالات آیت‌الله بروجردی آمده است که شهید مدرس منزلشان را برای مشکلات مردم فروخت و پول آن را خرج مشکلات مردم کرد.

معنی عالِم

 آیت‌الله دکتر کمالی گفت: عالم یعنی در حصار مردم، دل‌سوخته و دلدار مردم بودن و مردم را باید قوی کند نه اینکه به دنبال ثروت اندوزی و لابی‌گری رود یا اینکه دنبال جناح باشد و بگوید من این جناحی هستم یکی از چیزهایی  که واقعا  پدر این ملت را در آورده است همین جناح‌بازی و ریاکاری‌ها است ؛ چو مردان باش، اگر مَرد خدایی/ رها کن دلق و سالوس و ریایی.

این نویسنده و پژوهشگر حوزه دین ادامه داد: این دلق و سالوس و ریایی است که باعث شده است که مردم دوگانه فکر می‌کنند و مردم را  گفتار کرده است؛ من از همه احزاب وسیاسیون خواهش می‌کنم این لابی‌گری‌ها، دوگانه بازی‌ها را کنار بگذارند این حزبی بازی‌ها را کنار بگذارند؛ مشاهده می‌کنیم جناح جدیدی که روی کار می‌آید کارمندان و حتی آبدارچی که از جناح قبلی مشغول کار شده است را عوض و بیرون می‌کنند این خیلی زشت است من در یاخچی آباد و نازی آباد دیدیم که آبدارچی مدسه را عوض کردند و می‌گویند به جناح ما نیست باید عوض کنیم به هر جناحی است این آبدارچی و کارمند  برای کار و زندگی آمده شما این بنده خدا را بیرون کردید به خاطر اینکه آن شخص در خط و جناح شما نیست شما  با این کار این شخص را بیکار کردید اینگونه برخورد کردن‌ها را خیلی سبک‌سری و نادانی می‌دانیم  تا زمانی که مردم  گرفتار این نادانی‌ها و جهالت‌ها هستند شخصیت‌هایی مثل شهید مدرس که پهلوانی بودند در مجلس و شخصیتی بود متأسفانه حق مطلب ادا نمی‌شود؛ شهید مدرس یک قهرمان و کوه بود در مجلس همه امید مردم به شهید مدرس بوده است و امروز هم باید نمایندگان باید طوری رفتار کنند که امید مردم باشند اگر می‌بینند که وزیری سست عنصر است مدیریت و قابلیت ندارد  و امنیت مردم را نمی‌تواند  تأمین کند این وزیر و مسئول را استیضاح کنند و کنار بگذارند برای چه باید حادثه‌ای پیش بیاید بانک‌ها و… آتش بزنند بعد ما آن اشخاص را دستگیر کنیم همان بار اول که دشمنان و ضدانقلابان به صحنه آمدند ما باید آنها را جمع می‌کردیم نباید کار به اینجا کشیده شود که تعداد زیادی کشته شوند و اینقدر تخریب پیش بیاید باید پیش‌بینی می‌کردیم اما پیش‌بینی نکردیم و  این بخاطر ضعف مدیریت است این صلابت‌ها کجا رفته؟! یک وزیر وقتی از خودش صلابت داشته باشد از خانواده‌اش ضعف نداشته باشد این اتفاقات رخ نمی‌دهد.

آیت‌الله کمالی ادامه داد: این وزیر دخترش را گرفتند این وزیر پسر و دامادش را گرفتند آن رئیس برادرش در زندان است این خطاها موجب می‌شود که مردم دلسرد شوند مسجد، ائمه جماعات و علما دلسرد میشوند روحانی مبارزه و چهره‌های زیادی الان مثل شهید مدرس داریم دست بالشان خالی است لابی‌گری نمی‌کنند خیلی از چهره‌ها اینکه انقلابی حقیقی هستند و طرفدار امام خمینی و طرفدار مقام معظم رهبری هستند آنها در خانه نشستند نمی‌توانند بیایند در صحنه به دلیل اینکه سیاسی کاری واین حقه بازی‌ها را بلد نیستند ذره ای انصاف در ملک وجود؛ بهتر از عمریست که باشی در رکوع و در سجود

آیت‌الله کمالی با اشاره به خاطره‌ای که از  شهید واحدی نقل شده است که شهید واحدی یک مرتبه دید بچه‌ها روحیه‌شان ضعیف شد فرمود من نمی‌گویم سمندر باش یا پروانه باش چون به فـــکر سوختن افتاده‌ای مردانـــــه باش ؛  گفت: نمایندگان مردانه جلوی فساد بایستند، جلوی گرانی بایستند نگذارند  بازار هرج و مرج باشد شب آدم می‌خوابد و صبح بلند می‌شویم کلی اجناس گران شد برای چی باید گران شود برای چی بی‌نظمی باشد سراسر ایران باید میوه، اجناس همه چیز به روال عادی باشد مثل زمان شهید مدرس، شهید مدرس یک نفر بود اما به اندازه یک جهان بود می‌توانست مملکت را اداره کند قدرت داشت باید نمایندگان از شهید مدرس الگو بگیرند و این قدرت، جربزه و شجاعت را داشته باشند و مدرس گونه نماینده شوند اگر نمی‌توانند کنار بروند شهید مدرس یک انسان وارسته، بالامقام، دانشمند و عالم فداکار از همه مهم‌تر ساده‌زیستی و شخصیت ایشان است که ترسی نداشت و آن هم  به خاطر تقوای ایشان بود ،تقوا قدرت می‌آورد.

آیت‌الله کمالی با اشاره به آیه «تَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ؛ در نیکوکارى و پرهیزگارى با یکدیگر همکارى کنید و در گناه و تعدى دستیار هم نشوید» ادامه داد: مجلس باید مبنایش تقوا باشد اگر نمایندگان مجلس تقوا داشته باشند مروت و صلابت داشته باشند به موقع حرف بزنند و به موقع اعتراض کنند به موقع استیضاح کنند؛ مجلس، مجلس مدرس گونه می‌شود اگر این کارها را نکنند مجلس سست  می‌شود به فرموده آیت‌الله نائینی که  می‌فرمودند: مجلسی که نمایندش زد و بند کند این نماینده کاسب است نماینده نیست  نماینده باید روحیه نمایندگی داشته باشد یعنی امین مردم باشد نباید خیانت در امانت کند خیلی از نمایندگان در مجلس روزنامه مطالعه می‌کنند چرا فکری برای گرانی و مردم نمی‌کنید برای آلودگی هوا که جان مردم را در خطر انداخته است کاری نمی‌کنید فکری نمی‌کنید  جای روزنامه‌خوانی نیست مجلس امین مردم یعنی باید برای مردم خدمت کنند امیدواریم شخصیت‌های خوب این مملکت و خصوصا جوانان این دوره به مجلس بروند و  روحیه مجلس جوان شود و کار مجلس بالا بگیرد این طور نباشد که نماینده‌ای ۱۲ دور رفته مجلس هیچ کارایی هم ندارد دوباره هم کاندید می‌شود ما نماینده مدرس‌گونه می‌خواهیم  این نماینده‌ای که کارایی ندارد به جای اینکه مجدد کاندید شود خودش را مشغول دیگر کارها کند یا اینکه به استراحت بپردازد و به جای اینکه مجدد کاندید شود بشیند کتاب بخواند و بنویسد؛ زندگی شهید مدرس را بخواند الگو بگیرد و همانگونه  که شهید مدرس در مجلس بود رفتار کند و این الگوها هم به مردم و جامعه انتقال دهد.

این استاد حوزه و دانشگاه در پاسخ به این سؤال که شهید مدرس را چگونه می‌توانیم به نسل جوان معرفی کنیم؟ اظهار کرد: ساده‌زیستی شهید مدرس، تقوا شهید مدرس، مردمی بودن شهید مدرس و لطیفه‌گویی وبذل‌گویی شهید مدرس که جوانی به شهید مدرس می‌رسد و می‌گوید لباس و عصای شما کهنه و ساده است  و عصای شما مثل خودتان پیر شده است و شهید مدرس در پاسخ به این جوان می‌گوید که انسانیت که به لباس و عصا نیست مهم این است که دلم و روحیات من جوان باشد؛ شهید مدرس دلش و روحیه‌اش جوان بود شجاعت، شهامت  ایشان را به جامعه انتقال بدهیم  اگر این مسائل را به جامعه انتقال بدهیم و جوان مردی و ساده‌زیستی شهید مدرس را بیان کنیم جوانان جذب شهید مدرس  می‌شوند و بحمدالله مردم ، جوانان و مجلس شهید مدرس را  به عنوان الگوی روحانیت می‌شناسند و معرفی می‌کنند.

شهادت آیت‌الله مدرس

آیت‌الله دکتر کمالی گفت: سرتیپ درگاهی رئیس شهربانی تهران که عداوتی خاص با مدرس داشت در پی فرصتی می گشت تا عقرب صفت زهر خود را فرو ریزد. به همین منظور در شب دوشنبه شانزدهم مهرماه ۱۳۰۷ به همراه چند پاسبان مسلح به منزل مدرس رفته ، پس از مضروب و مجروح کردن اهل خانه و زیر کتک گرفتن شهید مدرس وی را سر برهنه و بدون عبا دستگیر کردند و به قلعه خواف تبعید نمودند. آن شهید والامقام دوران تبعید را علی رغم اوضاع مشقت بار با روحی شاداب و قیافه ای ملکوتی سپری کرد.آن فقیه فرزانه پس از ۹ سال اسارت در قلعه خواف به دنبال اجرای نقشه رضاشاه روانه کاشمر گردید و در حوالی غروب ۲۷ رمضان ۱۳۵۶ ق . مطابق با دهم آذر ۱۳۱۶ شمسی. سه جنایتکار و خبیث به نامهای جهانسوزی ، خلج و مستوفیان نزد مدرس آمده و چای سمی را به اجبار به او دادند و چون دیدند از اثر سم خبری نیست عمامه سید را در حین نماز از سرش برداشته ، برگردنش انداختند و آن فقیه بزرگوار را به شهادت رساندند. مزار  این فقیه فرزانه در شهر کاشمر زیارتگاه عاشقان معرفت و شیفتگان حقیقت می باشد.

آیت‌الله مدرس در یک جمله

نماینده‌ای که 12 دوره مجلس رفته دوباره کاندید می‌شود/ مجلس نماینده‌ای مثل مدرس می‌خواهد که زند و بند نکند

آیت‌الله دکتر حسن کمالی در پایان در یک جمله آیت‌الله شهید سید حسن مدرس را معرفی کرد و افزود: شهید مدرس مرد خدا و مرد توانا و مرد  حقیقت بود آنچه مهم است شهید مدرس حقیقت بود و حقیقت را به مردم  ومجلس و دولت  انتقال می‌داد.

گفتگو از علیرضا برومند

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پایگاه تحلیلی معارفنا