
شاگرد آیتالله ادیب نجف آبادی در بیان ویژگی استادش گفت: ایشان خیلی سلیس و روان درس را تحویل به طلاب میدادند و خیلی خوش بیان بودند و در میان علمای اصفهان طراز اول بودند.
به گزارش پایگاه تحلیلی معارفنا به نقل از ذاکرنیوز، در راستای معرفی علما و خادمان دین در این گزارش میخواهیم به گوشهای از زندگی آیتالله شیخ محمد علی ادیب نجف آبادی که از استادان حوزههای علمیه اصفهان، قم و مشهد بودند بپردازیم در همین راستا به سراغ حجتالاسلام والمسلمین حسین خطاط، کارشناس احکام دفتر آیتالله العظمی فیاض و شاگرد این عالم ربانی رفتیم و گفتگویی انجام دادیم که در ادامه از نظر میگذرد.
از زمان آشنایی و دروسی که در محضر آیتالله ادیب نجف آبادی کسب فیض کردید برای ما بگویید؟
بنده افتخار داشتم حدود 12 سال در کلاس درسهای رسائل، مکاسب و حدود پنج، شش سال درس خارج ایشان شرکت کنم و ایشان از مفاخر علمی اصفهان و از شاگردان امام خمینی بودند و هم دوره مرحوم آیتالله حاج آقا مصطفی خمینی و بزرگان دیگر بودند و در کرسی درس خیلی مسلط و تبحر خاصی در علم فقه و اصول داشتند.
ویژگی برجسته آیتالله ادیب نجف آبادی را بفرمایید؟
خیلی سلیس و روان درس را تحویل به طلاب میدادند و خیلی پخته، عمقی و مسلط به درس بودند و با طلاب هم مانند پدر و پسر بودند از دیگر ویژگی ایشان این بود که خیلی خوش بیان بود و در میان علمای اصفهان طراز اول بودند.
خاطرهای از ایشان دارید بفرماید؟
من خاطرات فراوانی از ایشان دارم چون به منزل ایشان زیاد رفت و آمد خانوادگی داشتیم، یکی از خاطرات خوبی که دارم یک روز بنده خدایی رفت بود پیش آیتالله ادیب نجف آبادی که شکایتی از ما کند؛ آیتالله ادیب نجف آبادی حرف خیلی قشنگی زده بودند و خطاب به آن شخص گفته بودند تو شکایت پسر را آوردی پیش پدر، پدر معایب پسر را نمیبیند.
و از امام خمینی، مرحوم آیتالله منتظری، حاج آقا مصطفی خمینی و بسیاری از برزگان خاطراتی هم داشتند که بیان میکردند و از دوستان خیلی صمیمی مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی بودند.
ابعاد مبارزاتی و سیاسی مرحوم آیتالله ادیب نجف آبادی
آیتالله ادیب نجف آبادی، حدود سال 42 وارد عرصه سیاست شدند و در دوران رژیم منحوس پهلوی به خاطر حمایت از حضرت امام خمینی(ره) چند سالی هم به زندان محکوم شدند و در یکی از شهرهای خراسان شمالی هم تبعید شدند و مدت زیادی هم در مشهد بودند و نزدیک انقلاب به اصفهان آمدند و کرسی درس را در مشهد و اصفهان پیگیری میکردند.
نقش آیتالله ادیب نجف آبادی در انقلاب و کیفیت رابطه ایشان با حضرت امام خمینی(ره) چگونه بود؟
ایشان از شاگردان حضرت امام بودند و به تبع مثل مبارزین دیگر و انقلابیون دیگر مسیر انقلاب را از مسیر امام خمینی(ره) پیگیری میکردند و جالب اینجا است که در این قضاهایی که برای آقای منتظری پیش آمده بود ایشان در حالی که از شاگردان مرحوم آیتالله منتظری و همشهری ایشان بودند ولی مشرف سیاسی ایشان با مشرف سیاسی آیتالله منتظری نمیخواند و بیشتر مشرف امام خمینی(ره) را میپسندید و پیرو رهنمودهای امام بودند.
اگر بخواهید در یک جمله آیتالله محمد علی ادیب نجف آبادی را معرفی کنید چه میفرمایید؟
یکی از صفات بارزی که ایشان داشتند که کمتر در بین اساتید حوزه ما میبینیم هم منبری بسیار توانا و هم مُدرس خیلی خوبی و توانایی بودند؛ چون معمولا کسانی که در کرسی درس هستند در بحث منبر زیاد توانا نیستند ولی ایشان این طور نبود هم در منبر و هم در درس توانایی خاصی داشتند و برای همه اقشار جامعه مخصوصا برای فرهیختگان، دانشجویان مورد توجه بود.
حجتالاسلام و المسلمین حسین خطاط در پایان یادآور شد: آیتالله محمدعلی ادیب نجف آبادی در محلی به نام میدان طوقچی اصفهان، امامزادهای است به نام «صاحب بن عُبّاد» اینجا مدفون هستند و در سال 1393 هم به رحمت ایزدی پیوستند.
گفتگو از علیرضا برومند